Invasieve Exoten

Invasieve exoten zijn planten en dieren die van nature niet in Nederland voorkomen.  Wanneer deze exoten zich in nieuwe gebieden vestigen en zich beginnen te vermenigvuldigen, kunnen ze de inheemse flora en fauna verstoren, wat kan leiden tot ecologische schade. We bestrijden exoten op een duurzame wijze; met een gedegen plan van aanpak, en met oog voor natuur en milieu.

Lees meer

Het bestrijden van invasieve exoten houdt vele beleidsmakers bezig en is een complex verhaal. Ons team van adviseurs biedt uitgebreide kennis en expertise in de bestrijding van onder andere de Aziatische duizendknoop (waaronder de Japanse duizendknoop), de grote waternavel, de Reuzenberenklauw en de Eikenprocessierups. 

 Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop veroorzaakt veel schade op ecologisch gebied en aan kabels, leidingen, gebouwen en wegen. De groeikracht van deze invasieve exoot is enorm. Het woekerende ondergrondse, soms meterslange, wortelstelsel bevat reservestoffen waardoor de plant telkens opnieuw vanuit de wortelstokken uitgroeit. De bestrijding ervan vraagt om een maatwerk aanpak met minimaal grondverzet om zowel verdere verspreiding te voorkomen als ook de aantasting van de biodiversiteit. 

Met verschillende beproefde beheersings- en bestrijdingsmethoden kunnen we opdrachtgevers effectief ondersteunen bij de aanpak van deze invasieve exoot. Ook bij de overdracht van eigenaren en bij aansprakelijkheidszaken is een adviesrapport op maat van groot belang.


Samen met andere specialisten op het gebied van invasieve exoten hebben we het Sieboldius platform opgericht. Door kennisdeling en -ontwikkeling bieden we de beste oplossing voor iedere specifieke situatie. Zie ook Sieboldius

Persoonlijk advies voor de aanpak van de Japanse duizendknoop?

Neem contact op met Julien

Onze aanpak

Inventarisatie

We inventariseren op graslanden, moerassen en oevers. In bossen, parken en plantsoenen. Bij gronddepots. Eigenlijk overal waar het voor mensen niet zichtbaar is, zoals onder de grond, verscholen door omringende vegetatie of in een bewerkt gebied in de winter. 

Onze specialisten brengen de groeiplaatsen in kaart en leggen de situatie vast middels GPS. We leggen de juiste bufferzone vast en plaatsen fysieke markering en bebording ter plaatse.


Bij de inventarisatie / het veldonderzoek kunnen we de detectiehonden Bruce en Bliss inzetten. Honden ruiken 10.000 tot 100.000 keer beter dan de mens. Zij zijn in staat ook niet zichtbare plantdelen zoals wortels jaarrond waar te nemen.

De inzet van detectiehonden heeft als voordelen dat er snel resultaat is en er minder ontgraaft hoeft te worden waardoor er geen onnodige beschadigingen aan het terrein aangebracht worden. 

Rapportage

De rapportage geeft in 1 oogopslag weer wat de bevindingen, risico’s en mogelijke aanbevelingen zijn. Aan de hand van kennis van het gebied, bodem, overige vegetatie, obstakels en beschikbare tijd stellen we een adviesrapport op. Dit rapport is te bespreken met overheden, buren, aannemers op het terrein of te gebruiken bij het aantonen van juridische aansprakelijkheid richting derden.


Hiermee krijgen we grip op de situatie en perspectief op een gecontroleerde aanpak, onafhankelijk of het gericht is op beheersen of bestrijden van de soort. Waarbij het uitgangspunt niet één specifieke methode of techniek is, maar de beste oplossing is voor de betreffende situatie. Vaak biedt een combinatie van methoden een meerwaarde voor biodiversiteit en een lagere Co2 uitstoot.


Begeleiding en controle

Er zijn veel risico’s bij werkzaamheden rondom Japanse duizendknopen. Onze specialisten kunnen dit proces begeleiden om verspreiding te voorkomen. Naast bestrijden is namelijk ook ‘schoon werken’ essentieel om verspreiding door mens of machine te voorkomen. Zo zetten we onze detectiehonden Bruce en Bliss ook in om machines en materieel te controleren op resten.


Na behandeling van de locatie controleren we of deze vrij is van worteldelen. Dit kan via een visuele inspectie tijdens het groeiseizoen of met de inzet van de detectiehonden. 

Inzet detectiehonden

Aan het gedrag van de hond ziet de begeleider al snel of de hond de geur waarneemt en naar de geurbron toewerkt. Op deze manier kan een vak gericht bestreden en gemonitord worden zonder dat men jaarlijks hectares moet controleren.


Daarnaast kan de detectiehond ook ingezet worden bij de (her)controle op sporen en resten van de Japanse Duizendknoop op:

  • materialen, denk aan kranen, vrachtwagens en aanhangwagens
  • rijroutes van het materieel
  • achtergebleven materialen (denk aan lantarenpalen, constructies, funderingen) of te herplaatsen materieel (b.v. bestrating)
  • grond- en compoststromen op de aanwezigheid van wortels
  • grondbanken en bij compostverwerkingsbedrijven
  • verspreide groeiplaatsen door bijvoorbeeld maaien van de besmette oppervlakte

Persoonlijk advies voor een veldonderzoek met de detectiehond?

Neem contact op met Lonneke

Projecten

door Mariel Peters 17 april 2024
Nederweert; Nationale boomplantdag
door Mariel Peters 17 april 2024
Aan de slag met zwerfafval in Tilburg
door Mariel Peters 17 april 2024
Adopteer een straat in Eindhoven
Meer projecten