Een groene en gezonde leefomgeving
Waarde creëren voor onze klanten, onszelf en de volgende generaties.
Het voorkomen dat ons ecosysteem instort, is één van onze grootste uitdagingen. Een gezonde ‘groene’ omgeving is de enige manier om op lange termijn waarde te creëren voor onze klanten, onszelf en de volgende generaties.
Groen doet goed en groen maakt gezond. Een groene omgeving heeft een positief effect op de mentale en fysieke gezondheid en draagt bij aan een gevoel van geluk. Groen verbetert bovendien het milieu, zorgt voor een rijke biodiversiteit en vermindert luchtvervuiling. Ook zorgt het voor waterberging, dempt geluidshinder en verkoelt in warme periodes. Kortom, groen is essentieel voor een klimaatbestendige en duurzame omgeving. Echter door klimaatverandering, vervuiling, het verlies van biodiversiteit, de invloed van de consumptiemaatschappij en intensivering van land- en tuinbouw, staan ecosystemen onder druk.
Een groene en gezonde omgeving, dat is in onze ogen een omgeving, een buitenruimte, waarin verschillende aspecten zoals biodiversiteit en klimaatbestendigheid samenkomen. Een omgeving ook die aan haar gebruikers de ruimte biedt om aangenaam en bewust te wonen, werken en recreëren. Naast een ecosysteem dat in balans is, is ook een vitale bodem met daarop een diversiteit aan flora en fauna van belang.
Wij willen hier actief aan bijdragen en ervoor zorgen dat onze opdrachtgevers, partners, collega’s en iedereen die in de omgeving leeft, dat ook doen. Immers, niemand kan alles alleen verbeteren, maar iedereen kan iets verbeteren. En samen kunnen we best veel. Zo zien wij dat en vanuit die gedachte hebben wij onze visie op ‘De Gezonde Leefomgeving’ ontwikkeld. We nemen jou daar graag in mee.
Het creëren van een groene en gezonde omgeving zien we als een proces waar we voortdurend opnieuw induiken en onze omgeving in meenemen. Een proces van confronteren, informeren, inspireren en activeren. We confronteren met schokkende feiten en beelden, met de situatie zoals die is. Om zo bewustwording te creëren bij belangrijke stakeholders en iedereen die betrokken is. We informeren vervolgens over de ontwikkelingen van de markt. We inspireren met pakkende voorbeelden en onze eigen successen en, we activeren, omdat niets doen geen optie is.
Bij het uitvoeren van al onze werkzaamheden, maken we een zorgvuldige afweging op belangrijke aspecten als mens, natuur, economie en klimaat. Dit heeft geresulteerd in een eigentijds model: ‘De spelregels voor een gezonde leefomgeving’. Dit model, met een gezonde basis (bodem), stimuleert een duurzame leefomgeving waarin ecologie en biodiversiteit een prominente rol spelen.
Grijs eruit, groen erin. Hoe minder beton en steen, hoe meer oppervlak groen, hoe gezonder.
Organische stof in de bodem fungeert als spons en resulteert in een betere vochthuishouding. Zo is er in droge periodes vocht beschikbaar voor de beplanting. Het zorgt bovendien voor een luchtige en poreuze bodem waardoor het water sneller infiltreert (in plaats van afspoelt) bij piekbuien. Kortom organische stof is noodzakelijk voor een gezond bodemvoedselweb.
Een begroeide of bedekte bodem beschermt de bodem tegen erosie, zonlicht en wind en beperkt hiermee de verdamping en (versnelde) uitdroging van de bodem. In een bedekte/begroeide bodem wordt meer CO2 vastgelegd. En ook: hoe groter het blad of groenoppervlak, hoe meer verdamping en natuurlijke verkoeling op hete dagen. En hoe makkelijker vocht kan worden opgenomen in geval van bijvoorbeeld piekbuien.
Een gezonde leefomgeving is biodivers. Dit betekent een diversiteit aan verschillende soorten planten, bomen en struiken (= geen monocultuur) en gelaagdheid in de wijken: kruid-, struik- en bomenlaag.
Water lokaal vasthouden in plaats van afvoeren en lokaal gebruiken (in tijden van schaarste). Er kunnen bijvoorbeeld wadi’s aangelegd worden om tijdelijk water te bufferen en te laten infiltreren. De overige spelregels van de leefomgeving zijn een randvoorwaarde om dit mogelijk te maken. Het belang van deze regel is dat je er bewust bij stilstaat om te bekijken welke mogelijkheden je hebt het water te hergebruiken. Bijvoorbeeld beschikbaar te maken voor bomen die het nodig hebben in droge periodes, vanwege hun beperkte groeiplaats.
De natuur kent geen afval, afval is voedsel. Lokale reststromen kun je lokaal hergebruiken in een zo kort mogelijke kringloop. Denk aan het principe bij een boom: het blad van het ene jaar kun je laten liggen in de beplanting en dient als voedsel voor de volgende cyclus. Beperk het toevoegen van stoffen van niet natuurlijke komaf. Bijv. chemie en kunstmest.
Toename van fauna draait om het maximaliseren van de 5 V’s: voedsel, vocht, veiligheid, voortplanting en verbinding. Een gebied is geschikt voor een soort wanneer er continu aan de vijf V’s wordt voldaan op een oppervlak dat voldoende groot is om een populatie te huisvesten met voldoende genetische variatie.
Verdichting en bodemroering dragen bij aan een ongezonde bodem. Door bodemroering wordt het bodemleven verstoort. Door telkens te roeren ontstaat er geen balans en krijgt het bodemleven niet de kans te werken aan de gewenste structuur. Door het roeren van bodem kan er erosie plaatsvinden (verwaaien en uitspoelen organische stof. Bodemverdichting (bijvoorbeeld door het dichtslempen van de bodem bij regenval of door gebruik materieel) zorgt voor belemmering van wortelgroei en daarmee voor groeistagnatie en conditievermindering van de beplanting / bomen